Garnbombning

Det finns en form av gatukonst som på engelska heter yarn bombing och som ibland kallas stickgraffiti. På svenska kan vi kalla det garnbombning. Fenomenet har många namn.

Tankarna bakom är många. Det kan handla om att skapa färg i en annars grå miljö. Det kan handla om att skapa liv. Oavstt avsikt ligger det mycket humor i konstformen. Man sätter benvärmare på en staty eller täcker en hel pansarvagn med ett stickat fodral.

Det ursprunliga syftet med garnbombning var att skapa något vackert och färgglatt i en annars stel och död stadsmiljö. Det handlade om att skapa något oväntat och roande. Garn, som material för gatukonst, har en mer varm och taktil framtoning än färg/spray.

Idag finns det många undertoner i denna märkliga rörelse. Vissa vill lyfta fram hantverket som en konstform. Andra vill göra staden hemtrevlig. Ytterligare några vill lyfta fram femininitet (eller feminism) och låta kvinnan ta större plats i den offentliga miljön. Som en aktivistisk rörelse tror aktivisterna själva att garnbombning kan tilltala flera generationer samtidigt.

Kvinnan på bilden ovan är 104 år och är en aktivistisk garnbombare. Själva konstformen har troligtvis inte funnits så länge. Det är inte klarlagt när iden uppstod men det sägs att dess urpsrung är i Texas. 2005 är det år då stickad gatukonst officiellt finns dokumenterad. När konstformen dök upp i Sverige är också oklart men det har förekommit en del exempel som har fått uppmärksamhet i media.

Den spännvid som garnbombning har fått känns inte alltid självklar. Att klä träd med tuber av garn är mer en kul grej och något dekorativt än ett statement. Att däremot klä grå byggnadsverk, telefonkiosker (de som finns kvar) eller lyktstolpar verkar både mer funktionellt och vackert.

Den som ser något mer än det ögat ser, d,v,s, en betongpelare för att stoppa biltrafik, kan inspireras till verk som det här nedan. Inte heller här, i nedan stickade robot från Star Wars, handlar det om ett statement utan snarare om något roande. Varför skulle R2D2 passa bättre in i stadsmiljön än en cementklump?

Att sticka färgglada tuber och fodral är inte särskilt avancerat. Konstformen som sådan är inte så ofta avsedd att vara avancerad. Det handlar om hur man använder materialet och färgerna i den miljö där de tar plats.

Som så mycket annan gatukost, som är otillåten men ändå vacker, kan man förundras och roas. Skicka gärna in några roliga eller vackra exempel till oss så publicerar vi dessa här på bloggen.

 

6 May 2020

Välkommen till

www.handarbete.nu

Facebook

Kontakta oss

Nyhetsbrev

Länkar

bloggfeeden

blogglista.se

gaita.se