Gerd Allert gjorde textilt handarbete till en konstform

Hon föddes 1940 i Göteborg. Mellan åren 1960 och 1964 gick hon på Högskolan för design och konsthantverk (HDK, som på den tiden när hon studerade där först hette Slöjdföreningens skola och därefter Konstindustriskolan) vid Göteborgs universitet. Så småningom flyttade hon till Skövde och bosatte sig på Billingens östra sluttning där hon hade en egen vävstudio.

Vem handlar det om? Jo, Gerd Allert. En av Sveriges främsta textilkonstnärer. Hon har gått från att lära sig textilt handarbete till att bli en excellent textilhantverkare till att slutligen bli en textil konstnär. Många av hennes vävda bonader hänger i offentliga byggnader och kyrkor eller på väggarna hos konstsamlare och kännare av textilt konsthantverk.

När man tittar närmare på olika sorters vävnader kan man se att både de enkla vävarna och de avancerade följer en regelbundenhet. Grundprincipen är att varpen, de lodräta trådarna, och väften (inläggen), de vågräta trådarna, ligger vinkelrätt till varandra. Detta gör det förhållandevis lätt när man hanterar vävningen. Gerd Allert, och andra textilkonstnärer som arbetar på liknande sätt, börjar med ett motiv som sedan omvandlas till en väv där linjerna följer ett oregelbundet mönster, de kan delvis gå på diagonalen men inte i en rät linje. Det betyder att man måste planera varje litet inslag som påverkar senare delar av väven in i minsta detalj. Att väva oregelbundet är i sig en konst. Därtill blir slutprodukten, i Allerts version, ett konstverk.

Ovan vävnader är exempel på hur linjerna varken går horisontellt eller vertikalt utan någonstans mitt emellan. När man tittar riktigt nära ser man att väven ser organisk ut som om den kommer direkt från naturen och som om den rör på sig.

Vävtekniker har funnits i tusentals år men trots att de är så gamla har de aldrig slutat att utvecklas. Det finns ett stort antal olika vävtekniker. Gerd Allert har på sitt sätt bidragit till att utveckla vävning som hantverk. Det hon gör går bortanför vad man förväntar sig av en vävstol. Att se hennes verk är en inspiration för dem som vill närma sig det möjliga, på gränsen till det omöjliga.

Att väva som en konstnär tar lång tid. Det går inte att få utlopp för en inre frenesi som fallet är med många konstnärer som målar med olja. Det går inte att plötsligt ha en melodi som blir till ett musikstycke inom loppet av minuter, som det kan vara för kompositörer. Istället får man tålmodigt och metodiskt se verket växa fram. "Att väva är att arbeta långsamt, att låta händerna finna sin väg."

Gerd Allert gjorde några av sina främsta verk i slutet av 1900-talet med uställningar från 1980 och framåt men enligt dem som följde hennes arbete fick hon ett genombrott 2002 när makarna Allert hade en utställning tillsammans. Tyvärr dog Gerd Allert år 2010 efter en tids sjukdom men hon skapade in i det sista. Hennes verk lever kvar.

 

 

 

25 Jun 2019

Välkommen till

www.handarbete.nu

Facebook

Kontakta oss

Nyhetsbrev

Länkar

bloggfeeden

blogglista.se

gaita.se