Kapok - ett miljövänligt material som lämpar sig för fyllning

Kapok är namnet på ett träd som naturligt växer i tropiska Amerika men som också odlas i delar av Asien. Det kallas också bomullsträd på grund av dess bomullsliknande fibrer i trädets frökapslar. Vi kallar vanligtvis även dessa naturfibrer för kapok (ibland kapock), precis som vi kallar fibrerna från bomullsplantan för bomull. En alternativ benämning är glansull då fibrerna är glansiga.

Även om vi i Sverige inte är så välbekanta med kapok har materialet används länge på andra platser på jorden. Kapokfibern har flera goda egenskaper men den är för kort för att spinna till garn. Därför används den främst till fyllning av babynest, kuddar, gosedjur och andra mjuka produkter.

Oavsett om man skördar fibrerna från frökapslar från naturligt växande träd eller från odlade träd behövs ingen gödsling eller skadedjursbesprutning då varken trädet, dess frukter eller fibrerna angrips. Detta gör materialet till ett bra miljöval som alltid är ekologiskt och giftfritt oavsett om det certifieras eller ej.

När det gäller fibrernas egenskaper så har vi på den positiva sidan att fibern är lätt, slittålig, vattenavvisande och därför flyter. Materialet har använts i både flytvästar och simdynor för sin goda flytförmåga. Materialet är också damm- och kvalsteravvisande vilket gör att det fungerar utmärkt för allergiker. En kapokfylld kudde i sängen ger allergiker en god nattsömn.

På den negativa sidan, och kanske mest anmärkningsvärt, är kopokfibrerna lättantändliga och brinner med andra ord snabbt. Här kan man se att kapok har egenskaper som är närmast mottsatta ullens egenskaper. Ull brinner inte och absorberar/fördelar vätska på ett annat sätt än kapok. En annan negativ aspekt i relation till naturfibern är att kapokträdet är otillgängligt på grund av dess höjd och taggiga stam, fibrerna går bara att utvinnat manuellt och är därför tidskrävande att framställa. Det ger ganska väntat ett högre pris.

Du som vill använda rena material till kuddar, dynor, leksaker/gosedjur och babynest och dessutom vill förebygga allergiska besvär hittar en favorit i kapokfibern. Den kan dock vara svår att få tag på. Om du har ett bra tips på var man kan köpa kapok får du gärna lägga till det i kommentarsfältet.

26 Jun 2019

Välkommen till

www.handarbete.nu

Facebook

Kontakta oss

Nyhetsbrev

Länkar

bloggfeeden

blogglista.se

gaita.se