Ull och dess egenskaper

Ull är ett av våra finaste naturmaterial med egenskaper som gör den unik bland andra textilier. Ull är själva råmaterialet medan ylle är benämningen på tyget. Ylle har ull som definierande beståndsdel men kan också innehålla andra textilfibrer.

Ullen anses vara det äldsta textila material som använts i filtar, sjalar och kläder sedan tusentals år.

Det finns olika sorters ull. Det är en naturfiber som består av päls från djur, såsom kaniner, får, getter, lamadjur, alpackor, kameler och jakar. Ullfiber har fjäll och kan därför binda både luft och vatten. Det är en av förklaringarna till att ull är både värmeisolerande och fukttransporterande. Ullfiber är också vågigt i strukturen, vilket ger en naturlig elasticitet. En ullfiber kan böjas upp till 30 000 gånger innan den går av. Den har också en spänst som gör att den kan sträckas upp till 70 % utöver sin normala längd för att därefter återgå till sin normala form. Hur mjuka olika ullfibrer är beror bland annat på fibrernas tjocklek och hur krusiga de är.

Ull är en av världens mest hållbara materialresurser. Ull är 100 % naturligt och förnybart. Det är en miljövänlig och biologiskt nedbrytbar lyxfiber som naturen har skapat. Sedan har människan lärt sig att använda den på många olika sätt, i kläder, i inredning, i leksaker och mycket annat.

Ull har fantastiska egenskaper.

  • Ull är temperaturreglerande vilket innebär att när det är kallt ute isolerar ullen och håller dig varm medan den i varma temperaturer har en svalkande effekt. Ull har alltså egenskaper som kan reglera både värme och kyla. Om vintern kan man använda tjocka ullkläder som ytterlager, medan man med fördel använder tunna ullplagg året om då materialet andas och har en svalkande effekt.

  • Ull absorberar upp till 30% av den egna vikten i vätska. När det är kallt ska man alltid ha ull närmast kroppen eftersom ull transporterar bort fukt från huden till plaggets yttersta skikt. Detta gör att du inte blir blöt och börjar frysa.

  • Ull värmer även när den är våt. Den kan till och med värma mer när den är våt än om den är torr. När fukten absorberas av ullen skapas en reaktion i ullen som, i sig, frigör värme. Om man sätter en termometer i våt ull så stiger temperaturen med flera grader när vantarna blir våta. Förr i tiden doppade norska fiskare sina vantar i saltvatten för att vantarna skulle bli varmare.

  • Ull är elastiskt, tappar inte formen och skrynklar sig minimalt. Om ett ullplagg kryper kan det många gånger sträckas tillbaka.

  • Ull är naturligt självrengörande och har antiseptiska egenskaper som håller smuts och lukt borta. Det är ett material som är lätt att hålla rent och fräscht år efter år. Ullplagg kan, och ska, vädras mellan användningar och behöver inte tvättas särskilt ofta, om alls. Häng ut ditt plagg på vädring en fuktig natt så återfår det sin form

Ull innehåller ett fett som heter lanolin. Detta har antibakteriella egenskaper och är smutsavstötande. Ull motverkar dålig lukt och passar bra i underkläder och strumpor. Ull används flitigt i Norge och man rekommenderar ull till nyblivna mammor och deras barn, både för värmens skull och för dess antiseptiska egenskaper. Den motverkar alltså infektioner. Ull i amningsinlägg och som ytterbyxa på tygblöjor är helt fantastiska då det aldrig blir kallt och vått.
Ull binder inte damm och är därför ett material som är bra för allergiker.

  • Ull är flamsäkert och används därför ofta i skyddskläder. Detta kan jämföras med material som fleece som antänds direkt och som är väldigt vanliga i kläder och filtar till både barn och vuxna. Det är lätt att testa om ett garn är i ull genom att tända eld på en liten bit av det. Är det ull slocknar lågan omgående.

  • Ull stimulerar de ytliga hudreceptorerna vilket förebygger och lindrar trycksår och det verkar också lugnande. Ull sägs även vara bra för spädbarn. Bebisar med kolik som får ligga på ull blir lugnare och sover bättre.

  • En fin egenskap som ull har är att den förebygger och lindrar smärta och värk. Detta beror på att ullens fibrer ger mikromassage under natten samt att kroppen får en behaglig värme. Detta kan hjälpa mot stela leder, kramper, värk och smärta.

Ullens kvalitet bestäms bland annat av fårets ras, var på fåret ullen kommer ifrån och när det är klippt. Ull med längre och tunnare fibrer känns behagliga och lena mot huden.

Olika får producerar olika typer av ull. Världens största producent av fårull är Australien som står för ca 25 % av den globala produktionen av fårull. 90 % av den mjuka angoraullen produceras i Kina (ofta under vidriga förhållanden, välj med omsorg). Ull från olika lamadjur har blivit allt vanligare och tex. alpackaullen förekommer naturligt i över 20 olika färgnyanser.

Hur tjockt och varmt ett plagg i ull blir beror dels på hur tjockt garnet är, om ullen är tvättad eller inte samt vilken stickteknik man använder.

 

 
26 Jun 2019

Välkommen till

www.handarbete.nu

Facebook

Kontakta oss

Nyhetsbrev

Länkar

bloggfeeden

blogglista.se

gaita.se