Ull är ett av våra finaste naturmaterial med egenskaper som gör den unik bland andra textilier. Ull är själva råmaterialet medan ylle är benämningen på tyget. Ylle har ull som definierande beståndsdel men kan också innehålla andra textilfibrer.
Ullen anses vara det äldsta textila material som använts i filtar, sjalar och kläder sedan tusentals år.
Det finns olika sorters ull. Det är en naturfiber som består av päls från djur, såsom kaniner, får, getter, lamadjur, alpackor, kameler och jakar. Ullfiber har fjäll och kan därför binda både luft och vatten. Det är en av förklaringarna till att ull är både värmeisolerande och fukttransporterande. Ullfiber är också vågigt i strukturen, vilket ger en naturlig elasticitet. En ullfiber kan böjas upp till 30 000 gånger innan den går av. Den har också en spänst som gör att den kan sträckas upp till 70 % utöver sin normala längd för att därefter återgå till sin normala form. Hur mjuka olika ullfibrer är beror bland annat på fibrernas tjocklek och hur krusiga de är.
Ull är en av världens mest hållbara materialresurser. Ull är 100 % naturligt och förnybart. Det är en miljövänlig och biologiskt nedbrytbar lyxfiber som naturen har skapat. Sedan har människan lärt sig att använda den på många olika sätt, i kläder, i inredning, i leksaker och mycket annat.
Ull har fantastiska egenskaper.
Ull innehåller ett fett som heter lanolin. Detta har antibakteriella egenskaper och är smutsavstötande. Ull motverkar dålig lukt och passar bra i underkläder och strumpor. Ull används flitigt i Norge och man rekommenderar ull till nyblivna mammor och deras barn, både för värmens skull och för dess antiseptiska egenskaper. Den motverkar alltså infektioner. Ull i amningsinlägg och som ytterbyxa på tygblöjor är helt fantastiska då det aldrig blir kallt och vått.
Ull binder inte damm och är därför ett material som är bra för allergiker.
Ullens kvalitet bestäms bland annat av fårets ras, var på fåret ullen kommer ifrån och när det är klippt. Ull med längre och tunnare fibrer känns behagliga och lena mot huden.
Olika får producerar olika typer av ull. Världens största producent av fårull är Australien som står för ca 25 % av den globala produktionen av fårull. 90 % av den mjuka angoraullen produceras i Kina (ofta under vidriga förhållanden, välj med omsorg). Ull från olika lamadjur har blivit allt vanligare och tex. alpackaullen förekommer naturligt i över 20 olika färgnyanser.
Hur tjockt och varmt ett plagg i ull blir beror dels på hur tjockt garnet är, om ullen är tvättad eller inte samt vilken stickteknik man använder.